Vliegangst (ook wel aviophobia genoemd) kan voor iedereen stressvol zijn, maar voor mensen met autisme kan het extra uitdagend zijn. Mensen met autisme ervaren vaak meer moeite met veranderingen, sensorische prikkels en onbekende situaties, wat kan bijdragen aan verhoogde angst tijdens het vliegen. Stichting Vliegen met Autisme bespreekt hier enkele factoren die vliegangst in combinatie met autisme kunnen beïnvloeden en tips om ermee om te gaan.
Mogelijke redenen voor verhoogde vliegangst bij autisme:
Sensorische overprikkeling: De drukte van de luchthaven, het harde geluid van vliegtuigen, wisselingen in luchtdruk en de beperkte ruimte in het vliegtuig kunnen overweldigend zijn.
Onvoorspelbaarheid en veranderingen: Onverwachte vertragingen, veiligheidscontroles en andere onbekende aspecten van het reizen kunnen extra spanning veroorzaken.
Sociale situaties: Interactie met medepassagiers, cabinepersoneel of veiligheidsmedewerkers kan ongemakkelijk zijn voor mensen met autisme.
Fysieke sensaties: Het gevoel van opstijgen, turbulentie en landen kan onbekend en beangstigend zijn.
Structuur en routine: Veel mensen met autisme vinden comfort in voorspelbaarheid. De reis kan echter vol onvoorziene gebeurtenissen zitten, zoals vluchten die vertraging hebben, drukke wachttijden en veranderingen in schema's.
Tips om met vliegangst om te gaan bij autisme:
Goede voorbereiding:
Visualiseer de reis: Maak gebruik van video's of foto’s van de luchthaven en het vliegtuig om de omgeving bekend te maken. Gebruik ook de VMA Routekaart een duidelijk inzicht geeft van de te doorlopen procedures
Simulatie van het vliegen: Stichting Vliegen met Autisme organiseert regelmatig rondleidingen op Schiphol en de regionale Nederlandse luchthavens ter voorbereiding van het maken van een vlucht. Kijk op de website voor data.
Reisschema’s en routines: Stel een gedetailleerd schema op met alle stappen van de reis. Het kan helpen om de structuur en volgorde van de gebeurtenissen duidelijk te maken, Stichting Vliegen met Autisme helpt u hier graag bij.
Sensorische hulpmiddelen:
Oordopjes of noise-cancelling koptelefoons kunnen helpen om het lawaai van de luchthaven en het vliegtuig te verminderen.
Zachte kleding of dekentjes kunnen kalmerend werken tijdens de vlucht.
Sensorische hulpmiddelen zoals een stressbal of fidget toys kunnen afleiding bieden.
Communicatie:
Informeer de luchtvaartmaatschappij vooraf over de specifieke behoeften. Wij helpen u graag met het aanvragen van DPNA assistentie. Veel maatschappijen bieden speciale assistentie aan voor mensen met autisme.
Communiceer je behoeften met het cabinepersoneel. Zij kunnen helpen om situaties zoals geluidsoverlast of sociale interactie te verminderen. Draag het Hidden Disabilities Sunflower keycord of polsbandje. Personeel weet dan dat u misschien iets meer tijd, uitleg of hulp nodig heeft.
Ontspanningstechnieken:
Oefen ademhalingsoefeningen of meditatie om kalm te blijven tijdens momenten van angst.
Gebruik apps of muziek die speciaal zijn ontworpen om rust te bevorderen.
Medicatie en begeleiding:
Als de angst extreem is, kan een arts kalmerende medicatie voorschrijven voor de vlucht
Therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), kan ook nuttig zijn om de angst te beheersen.
U kunt deelnemen aan de cusrsus Vliegangst van de Stichting Valk
Reizen met een begeleider: Voor sommige mensen met autisme kan het helpen om met een vertrouwd persoon te reizen die hen kan ondersteunen tijdens de reis.
Elke persoon met autisme is uniek, dus het is belangrijk om een aanpak te kiezen die past bij de specifieke sensorische en emotionele behoeften van de reiziger. Met een goede voorbereiding en ondersteuning kan de ervaring minder stressvol en beheersbaarder worden.
Stichting Vliegen met Autisme staat voor u klaar.
Heel nuttige informatie